AIVD waarschuwt voor afluistergevaar GSM netwerk

17-09-2010 |Tags: AIVD, GSM, UMTS
nieuws
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst adviseert vertrouwelijke gesprekken niet via het GSM netwerk te voeren maar raad aan hiervoor de opvolger, het UMTS netwerken te gebruiken. Rede hiervoor is dat het volgens de AIVD binnenkort mogelijk is op grote schaal GSM gesprekken af te luisteren.

De AIVD waarschuwt op dit moment omdat hackers dicht bij het kraken van de versleuteling van het GSM belverkeer zijn. Binnen afzienbare tijd is het op grote schaal mogelijk GSM-verkeer af te luisteren. De UMTS netwerken hebben een betere versleuteling van de verzonden data, die op dit moment nog niet gekraakt is. Daarom is UMTS op dit moment een veiliger alternatief voor het GSM netwerk.

Volgens de AIVD wordt het als de kraak volledig afgerond is mogelijk gesprekken draadloos af te luisteren. Alles wat dan nog nodig is, is geschikte afluisterapparatuur en de persoon moet binnen afzienbare afstand van de beller af staan. De benodigde apparatuur is ook intussen al ontwikkeld, een hacker demonstreerde in augustus dit jaar al een afluisterkit op een hackersconferentie. De waarde van de gebruikte apparatuur lag rond de 1500 dollar. Gezien deze prijs is het niet ondenkbaar dat als de kraak afgerond is, er op grote schaal afgeluisterd zal gaan worden.

De AIVD en het 'Computer Emergency Response Team' van de Nederlandse overheid raden bedrijven die GSM en SMS verkeer gebruiken voor vertrouwelijke informatie en authenticatie om UMTS te gebruiken. Ook wordt deze bedrijven aangeraden bij de aanschaf van de daarbij gebruikte apparatuur erop te letten dat hierbij het gebruik van het GSM netwerk volledig uit te zetten is, zodat de apparatuur niet automatisch overschakelt naar het GSM netwerk bij betere ontvangst op dat netwerk.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.

Samsung Galaxy S4 - 468x60