Ook iPhone-apps uploaden identiteit gebruiker

03-10-2010 |Tags: Apple, iPhone, apps, privacy, app-store
nieuws
Ook Apple iPhone applicaties verzenden privé-informatie over de gebruiker van de telefoon, aldus een Amerikaanse onderzoeker. Eerder al kwam Google slecht in het nieuws nadat het bedrijf een Android App had toegelaten tot de Android Market die gegevens van gebruikers verzond naar de ontwikkelaar.

Eric Smith, beveiligingsonderzoeker en werkzaam bij de Bucknell University in de Amerikaanse staat Pennsylvania, testte voor zijn onderzoek 68 verschillende gratis apps in de App-market van de Apple iPhone. Hierbij kwam hij tot de conclusie dat twee op de drie apps privé-informatie verzond van de gebruiker. Het gaat dan om de udid (het unieke serienummer van de telefoon). Daarnaast worden ook inloggegevens verzonden, wat vervolgens een koppeling van de inloggegevens aan het serienummer van de telefoon mogelijk maakt. Aangezien de inloggegevens vaak de naam van de gebruiker bevat, kan de ontwikkelaar op deze manier dus achterhalen wie de gebruiker van de telefoon is en wat deze daarmee doet.

Naast persoonlijke gegevens door te sturen maken veel apps gebruik van cookies, kleine bestandjes die op de iPhone geïnstalleerd worden en die vervolgens bijhouden wat de gebruiker met de telefoon doet. Daarnaast word vaak de locatie van het toestel doorgestuurd. Deze data word vervolgens allemaal samengevoegd, waardoor een soort 'profiel' van de gebruiker ontstaat. Hierop kunnen de advertenties afgestemd worden die weergegeven worden in de meeste gratis apps, waardoor de ontwikkelaar vervolgens meer zal verdienen.

Onderzoeker Eric Smith concludeert dan ook dat door deze manier van gegevens van gebruikers verzenden de privacy van iPhone gebruikers in het geding is. Eerder al kwam Google op eenzelfde manier in het nieuws. Toen stuurde een ontwikkelaar gebruikersgegevens van miljoenen gebruikers van zijn apps door naar een server in China. Die bleek echter geen kwaadaardige bedoelingen in zin te hebben met deze gegevens, maar het geeft wel aan dat als men kwaad wil, het via apps mogelijk is achter allerlei privégegevens te komen.

De gegevens die sommige iPhone-apps doorsturen worden echter voor zover bekend alleen gebruikt om de advertenties in de applicaties beter af te stemmen op de behoeften van de gebruiker van de app. Op deze manier passen de advertenties beter bij de gebruiker, en zullen deze dus interessanter zijn voor de gebruiker om op in te gaan. Nou is bij gratis apps het verdienmodel voor de ontwikkelaar hierop gebaseerd, de ontwikkelaar haalt zijn inkomsten uit de advertenties. Voor ontwikkelaars en adverteerders zijn deze door de apps verzamelde gegevens dus van groot belang.

Of andere besturingssystemen voor smartphones als BlackBerry, Symbian en Windows Phone 7 ook privégegevens doorspelen aan onder andere adverteerders en ontwikkelaars is niet bekend.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.

Samsung Galaxy S4 - 468x60