Kosten mobiel bellen in buitenland binnen EU dalen

04-07-2010 |Tags: roaming
nieuws
Vanaf 1 juli zijn de prijzen voor het gebruik van en mobiele telefoon in het buitenland binnen de EU verlaagd. Dit is onderdeel van een stapsgewijze prijsverlaging van het Europese Parlement.

De bedoeling van deze verlaging is het betaalbaar houden van de kosten voor bellen, sms-en en internetten in het buitenland. De prijzen die nu vastgesteld zijn zijn maximumprijzen voor roaming waar elke provider zicht dus aan moet houden.

Roaming houd in dat de telefoon een netwerk gebruikt dat niet van de provider is waarbij de telefoon aangesloten is. Dit houdt in dat het netwerk dus 'gehuurd' wordt van een andere telecomprovider. Om aan de tarieven die hiervoor gerekend worden een limiet in te stellen heeft de EU besloten een maximumprijs op te geven. Doel van die regelgeving is het stapsgewijs verlagen van de kosten voor bellen in het buitenland.

Op dit moment zijn de tarieven al met 70% gedaald ten opzichte van 2005. Het doel van de EU is dat in 2015 er overal binnen de EU, waar men op dat moment ook is, net zo veel betaald wordt als binnen het eigen land bellen. Of dit gehaald gaat worden is nog niet bekend, maar we zijn aardig op weg!

Naast de verlaging van de kosten wordt er ook een limiet op het bedrag per maand gesteld. Bereiken de kosten 50 euro, dan wordt de verbinding voor de rest van de maand afgesloten. Op deze manier worden onverwachts extreem hoge rekeningen voorkomen. Deze optie is natuurlijk wel te voorkomen, na specifiek vermelden dat deze functionaliteit niet gebruikt dient te worden zit er geen limiet meer aan het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland.

De prijzen vanaf 1 juli 2010:

Bellen:
Bellen kost op dit moment nog maximaal 0,39 euro waar dit tot 31 juni nog maximaal 43 cent was. Inkomende gesprekken in het buitenland kosten vanaf nu nog maximaal 0,15 euro per minuut in plaats van de voorheen maximaal 19 cent.

sms-en:
Een sms verzenden in het buitenland kost nog maximaal 0,11 euro per verzonden bericht.

Internetten:
De prijzen die telecomproviders onderling aan elkaar mogen rekenen voor internetten via het netwerk van een andere provider is gedaald van 1 euro naar 0,80 euro er MB. De prijzen die de consumenten echter betalen liggen veel hoger, ongeveer 2,66 euro per MB voor gebruik in het buitenland.
De gemiddelde prijs per MB binnen Nederland is gemiddeld 0,55 euro bij de Nederlandse providers. Hiervoor wordt volgend jaar een maximumprijs van 0,50 euro ingesteld.

Prijzen gebruik mobiele telefoon in buitenland binnen EU per Juli 2010
Bellen (per minuut)sms (per bericht)internet (per MB, prijs die providers onderling mogen rekenen voor 'lenen' van netwerk. Prijzen die consument betalen liggen hoger)
InkomendUitgaand
0,150,390,110,80

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.

Samsung Galaxy S4 - 468x60