SMS-malware voor Android ontdekt

11-08-2010 |Tags: Android, Apps, App
nieuws
De eerste malware voor Android is opgedoken. Het programma, ontdekt door een beveiligingsbedrijf, verstuurd sms berichten naar dure nummers waardoor de rekening van de gebruiker hoog op kan lopen. Om welk programma het gaat is niet bekend, het is in ieder geval als mediaspeler vermomd.

Kaspersky, fabrikant van beveiligingssoftware, heeft de eerste malware voor Android smartphones ontdekt. Het gaat om een applicatie van 13kb groot die zich voordoet als mediaspeler. Het bestand heeft een .apk extensie, een installatiebestand voor Android. Na installatie verstuurd de applicatie echter, zonder medeweten van de gebruiker, sms berichten naar dure nummers. Op deze manier loopt de telefoonrekening van de gebruiker op, zonder dit zelf te weten.

Na installatie vraagt de applicatie, net als alle applicaties om een aantal rechten, waaronder toegang tot berichten en diensten waarvoor de gebruiker moet betalen. Kaspersky raad Android gebruikers dan ook aan voorzichtig om te gaan met de applicaties en goed te letten op de rechten die de applicatie vraagt.

Er is nog nooit echt een grote uitbraak geweest van malware op smartphones, al wordt er wel al jaren voor gewaarschuwd. Ook in dit geval zijn slechts een klein aantal toestellen besmet.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.

Samsung Galaxy S4 - 468x60