Google aangeklaagd wegens Java in Android

13-08-2010 |Tags: Android, Java
nieuws
Oracle heeft Google aangeklaagd. De aanklacht gaat over patenten die Google heeft geschonden. Google zou in hun Android besturingssysteem voor smartphones verschillende Java-technieken gebruiken waarvan Oracle patenten in handen heeft.

Oracle, beter bekend om de Oracle-databaseservers, is een bedrijf gevestigd in Californië, VS. Oracle is sinds begin dit jaar eigenaar van Sun Microsystems, het bedrijf dat Java ontwikkelde. Het probleem met Google zit hem dan ook in patenten op verschillende Java-onderdelen die Oracle bezit. De beschuldiging van Oracle aan het adres van Google gaat over het Android Besturingssysteem, en hoe Java hierin verwerkt is. Deze zou verschillende patenten op de werking van het Java systeem schenden, aldus Oracle.

In Android worden de syntax en de class-hiërarchie van Java gebruikt, zodat Java-ontwikkelaars eenvoudig code kunnen schrijven. Google ontwikkelde echter zelf de Dalvik Virtual Machine en de onderliggende bytecode. Volgens Stefano Mazzocchi, een Java-expert, bevond Google zich hiermee altijd al op het randje van wat juridisch mogelijk was met de Java software.

Nu komt Oracle dus met de beschuldiging dat Google met hun eigen implementatie 7 patenten geschonden heeft die Oracle in het bezit heeft. Het gaat om het schenden van de volgende patenten:
RE38104, 6910205, 6061520, 6125447, 6192476, 5966702 en 7426720.

Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat we van de aanklacht snel iets zullen merken. Het gebeurt regelmatig dat verschillende fabrikanten elkaar aanklagen. Zo hebben onder andere Nokia en HTC fabrikant Apple al eens voor de rechter gesleept en Apple op hun beurt HTC vanwege patentschending. Meestal vind er echter een schikking plaats en worden alsnog de rechten om het patent te mogen gebruiken betaald. De rechter komt er dus in de meeste gevallen niet aan te pas, wat voor de fabrikanten beter is dan de imagoschade die op zouden kunnen lopen bij een eventueel verlies in een rechtszaak.
Daarnaast is de aanklacht in de VS ingediend. Android in Europa ligt dus sowieso vooralsnog buiten schot. Onduidelijk is of de patenten ook in Europa gelden.

Google is officieel niet de eigenaar van Android, maar de Open Handset Alliance, een samenwerkingsverband tussen onder meer HTC, Qualcomm en T-Mobile, waarvan Google de meest vooraanstaande is. Hoe hierin de juridische aansprakelijkheid geregeld is is niet duidelijk. Op welke manier de aanklacht opgelost gaat worden is eveneens nog niet bekend.

Officieel heeft Google nog niet gereageerd op de aanklacht, er verschijnen echter wel reacties op de aanklacht door medewerkers van Google. Tim Bray, de man die onder andere het officiële Android Developers Blog bijhoudt zegt bijvoorbeeld: “Speaking only for myself as an individual of course: Fuck Oracle.“.

Laat een reactie achter bij dit nieuwsbericht:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.

Samsung Galaxy S4 - 468x60