Prepaid bellen, de voor- en nadelen

Prepaid bellen, de voor- en nadelen - Prepaid bellen

Een prepaid simkaart is voor velen de opstap geweest naar mobiel bellen. Jongeren die hun eerste mobiele telefoon krijgen of kopen bellen vaak via een prepaid simkaart. Maar wat is prepaid precies? En waarom is prepaid interessant? Wat zijn de voordelen en nadelen? Op deze pagina vindt je alle informatie over prepaid bellen.

Prepaid vs abonnement | Voordelen Prepaid | Nadelen Prepaid | Waarom Prepaid kiezen? | T-mobile Prepaid


Verschillende manieren van bellen


In Nederland zijn een aantal opties voor mobiel bellen. Ten eerste kan een abonnement afgesloten worden. In dat geval ontvangt de gecontracteerde iedere maand een afgesproken bundel waarin belminuten, sms berichten en eventueel internet MB’s inbegrepen zijn. Voor een vooraf afgesproken prijs kan vervolgens gebeld worden. Is de bundel op (het aantal minuten, sms-jes of MB’s op)? Dan kan in de meeste gevallen buiten de bundel gebeld worden tegen extra vergoeding.

Abonnementen


Abonnementen bestaan in twee varianten: een abonnement met toestel en een sim-only abonnement. Bij een sim-only ontvangt de gebruiker uitsluitend een simkaart en dient hij/zij zelf voor een geschikt toestel te zorgen. Een abonnement met toestel heeft vaak een langere contractsduur, maar geeft vaak een korting of volledige vergoeding van het toestel.

Prepaid


Naast abonnementen kan ook gebeld worden met een zogenaamde prepaid kaart. Bij deze manier van mobiel bellen koopt de gebruiker een losse prepaid simkaart of een prepaid pakket met een toestel. Op de simkaart staat standaard een klein prepaid beltegoed. Dit tegoed wordt gebruikt om te bellen, sms-en en internetten. Iedere belminuut, sms en mb wordt vervolgens van het tegoed af geschreven dat op de kaart staat. Is het beltegoed op de prepaid simkaart vervolgens op? Dan dient het tegoed opgewaardeerd te worden met een prepaid opwaardeerkaart.

Voordelen Prepaid bellen


Prepaid bellen heeft een aantal voordelen ten opzichte van bellen met een abonnement. Op deze pagina lees je alles over de voordelen van bellen met een prepaid simkaart boven bellen met een abonnement.

Geen vaste maandelijkse kosten


Ten eerste zit je met een prepaid pakket niet vast aan een abonnement waardoor er geen maandelijkse kosten zijn. Een prepaid kaart koop je één keer, vervolgens waardeer je je beltegoed op wanneer jou het beste uitkomt. Komt opwaarderen even niet goed uit omdat je bijvoorbeeld even geen budget hebt? Dan ben je met een prepaid simkaart nog altijd bereikbaar, je kunt als je beltegoed op is alleen niet zelf meer naar iemand anders bellen.

Houd het belgedrag in de hand


Naast dat je geen contract hebt is prepaid bellen een goede optie voor ouders die het belgedrag van hun kinderen in de hand willen houden. Mocht het beltegoed op zijn, dan kan er niet meer gebeld, ge-sms-t of ge-internet worden met de telefoon. Het toestel blijft wel bereikbaar voor anderen wat een veilig gevoel is. Doordat er altijd beltegoed nodig is geeft prepaid een veilig gevoel. Er kunnen geen onverwacht hoge rekeningen op de deurmat vallen aangezien alle bedragen vooraf als tegoed betaald worden.

Anoniem: geen registratie


Een derde voordeel is dat een prepaid simkaart anoniem gekocht kan worden. Je hoeft geen contract te tekenen of iets dergelijks. Dit is voor mensen met een notering van achterstallige betalingen (schulden) handig aangezien ze op deze manier toch gebruik kunnen maken van een mobiele telefoon. Er is geen kredietcheck nodig aangezien de klant vooraf alle bedragen dient te betalen en dus nooit een schuld zal krijgen bij de telecomprovider.

Nadelen van Prepaid bellen


Naast de voordelen die aan prepaid bellen zitten zijn er ook een aantal nadelen. Lees op deze pagina alles over de nadelen van prepaid bellen ten opzichte van bellen met een abonnement.

Beltegoed op, niet bellen


Ten eerste is er altijd beltegoed nodig om te kunnen bellen. Is je beltegoed op? Dan zal je eerst moeten opwaarderen voordat je zelf weer kunt bellen, sms-en en internetten. Is je beltegoed op tijdens een telefoongesprek? Dan zal het gesprek beëindigd worden en zal het beltegoed eerst moeten worden opgewaardeerd met een prepaid opwaardeerkaart.

Hogere tarieven


Naast het nadeel dat er altijd beltegoed nodig is, is een ander nadeel dat de kosten voor prepaid bellen vaak hoger zijn dan voor bellen met een abonnement, zeker wanneer veel gebeld wordt. De telecomprovider verdient niet standaard aan je als prepaid gebruiker, maar is afhankelijk van het feit dat je beltegoed opwaardeert. Hierdoor zullen providers hun prepaid klanten vaak iets meer in rekening brengen per minuut/sms/mb dan klanten met een abonnement. Dit is simpelweg omdat klanten met een abonnement meer gebonden zijn aan het bedrijf en de provider dus zekerder is van verdiensten aan een abonnementsklant dan een prepaidklant.

Prepaid internet is duurder


Een derde nadeel kan zijn dat als je een smartphone hebt met apps, je veel internet gebruikt. Applicaties op je telefoon gebruiken op de achtergrond vaak internet. Ongemerkt worden zo aardig wat MB’s aan dataverkeer gebruikt, zonder dat je dit doorhebt. Heb je een prepaid simkaart? Dan zou het in deze gevallen zo kunnen zijn dat je prepaid tegoed sneller op is dan verwacht. Voor de MB’s die op de achtergrond gebruikt worden zal je immers ook moeten betalen. Prepaid is met een smartphone alleen aan te raden als je je volledige internetverbinding uit kunt zetten of als je een losse internetbundel erbij afsluit. Bij de laatste optie heb je echter wel een vorm van een abonnement en is het voordeel van prepaid weg.

Waarom kiezen voor Prepaid?


Prepaid bellen heeft dus zo zijn voordelen en nadelen. Daarom is prepaid bellen niet voor iedereen even geschikt. Mensen die veel bellen zijn vaak voordeliger uit met een abonnement met veel belminuten. Hetzelfde geldt voor mensen die veel internetten met hun mobiele telefoon of mensen die veel sms berichten versturen. Zeker smartphone gebruikers die veel applicaties installeren op hun telefoon kunnen beter niet kiezen voor een prepaid simkaart. Er zijn echter een aantal groepen die wel baat hebben bij prepaid bellen:

Mensen die weinig gebruik maken van mobiele telefoon


Maak je weinig gebruik van je mobiele telefoon? Is je telefoon alleen om zelf bereikbaar te zijn? Bel je zelf maar zelden iemand op met je mobiel? Dan is prepaid aan te raden. Met een prepaid pakket heb je geen maandelijkse kosten, maar ben je toch altijd bereikbaar. Je kunt altijd zelf een bericht sturen of bellen, zolang je maar beltegoed op je simkaart hebt staan.

Ouders die een telefoon voor kind kopen


Wil je als ouder dat je kind altijd bereikbaar is in geval van nood, maar wil je wel grip op de kosten? Dan is een prepaid telefoon de beste keuze. Met en prepaid telefoon is je kind altijd bereikbaar en heb je zelf alle grip op het belgedrag van je kind. Als het beltegoed op is kan er immers niet meer gebeld worden en zullen er geen onverwachte kosten gemaakt worden. Daarnaast is prepaid bellen een goede manier om je kind bewust te maken dat bellen, sms-en en internetten geld kosten.

Mensen met registratie betalingsachterstand


Heb je een negatieve kredietwaardigheidsregistratie (rekeningen herhaaldelijk te laat of niet betaald) en kan je daardoor geen abonnement afsluiten? Dan is een prepaid telefoon ook voor jou de beste keuze. Je kunt op die manier toch gewoon bellen en bent gewoon bereikbaar, maar omdat je geen abonnement hebt hoeft de provider ook geen kredietwaardigheidscheck te doen. Iedereen kan een prepaid simkaart kopen en gebruiken, zolang je de aanschaf van de simkaart en beltegoed maar kunt betalen.
07-06-2014 |Tags: prepaid, abonnement

Laat een reactie achter bij dit artikel:

Om een reactie te kunnen plaatsen dient u eerst in te loggen.

Reacties op dit artikel:

Er zijn op dit moment nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.

Samsung Galaxy S4 - 468x60